מסע לנמיביה - היום השביעי
לפני שעזבנו את אופוהו נכנסנו לתחנת דלק מקומית לתדלוק הרכבים ותיקון תקרים בצמיגים. עד מהרה התקבצו סביב לתחנה נשים ונערות משבט ההימבה לבושות בבגדים מסורתיים וחשופות חזה. אחדים מחברי הקבוצה, חובבי הצילום רצו לצלם את האטרקציה, אבל הנשים סימנו שהן מבקשות לא לצלם, ודרשו תשלום עבור הצילום.
בתום התדלוק ותיקון הצמיגים המשכנו צפונה על דרך C43 לעבר נהר קוננה – Kunene River, שהוא הגבול הטבעי והבינלאומי בין נמיביה ואנגולה. הדרך עוברת בחבל ארץ מדברי של מחוז קוננה – Kunene, אזור ההררי, פראי ונידח. נהר הקוננה זורם מהרי אנגולה דרומה לגבול עם נמיביה. לאחר מכן הוא זורם מערבה לאורך הגבול עד שהוא נשפך אל האוקיינוס האטלנטי.
נהר הקוננה הגבול הטבעי בין נמיביה לאנגולה
הקוננה הוא אחד מהנהרות הבודדים באזור שיש בו זרימת מים לאורך כל ימות השנה. אורכו כ-1,050 ק”מ, ואגן הניקוז שלו משתרע על שטח של 106,560 קמ”ר. לאורכו יש מספר מפלים, סכרים ותחנות כוח הידרו אלקטריות. בשטח נמיביה מצויים מפלי אפופה אליהם לא הגענו במסע הזה.
קצת לפני הנהר אנו עוצרים בצד הדרך, מתחת לעצי שיטה, להפסקת קפה. כמו יש מעין צצה לה מהישימון אישה משבט ההימבה, תינוק על ידיה והיא לבושה בלבוש המסורתי וחשופת חזה. חברי הקבוצה ממהרים לצלם, והפעם גם מתגמלים אותה בכסף, פרטי לבוש וצעצועים לילדה. בהמשך מתפתח דיון סביב לשאלה האם ראוי לתת לבני המקום מתנות, והאם ראוי לשלם על צילומים, ועל כך אתייחס בהמשך.
את ארוחת הצהרים ערכנו על גדת הנהר, עם בשר על האש, ונופי מים מרהיבים, אחרי ימים של נופים צחיחים במדבר הנמיבי.
שבט ההימבה
שבט ההימבה – Himba Tribe הוא שבט נוודים למחצה, החי בצפון נמיביה במחוז קוננה, ובאנגולה מצידו השני של נהר הקוננה. בני ההימבה קרובים לשבט ההררו ומדברים בשפת האוטג’יהימבה – Otjihimba, הדומה לשפת ההררו.
ההימבה מגדלים בקר, עיזים וכבשים. משפחה טיפוסית מורחבת מתגוררת במשק, שהוא בעצם כפר קטן ומעגלי עם בקתות המקיפות את האש האבות הקדמונים – Okuruwo, ומכלאה מרכזית לבהמות.
שבט ההימבה מפורסם בעיקר בזכות הנשים הלבושות למחצה. על חלק גופן התחתון לובשות הנשים חצאית קצרה עשויה משתי פיסות עור עיזים. הנשים מקושטות בטבעות מתכת, בקליפות של ביצי יען ובחרוזים שונים, שהן מכינות מחרצנים של דקל האומורונגה. גם הגברים לובשים רק לבוש חלציים.
לפני קבלת המחזור ובמהלכו חובשות נשות ההימבה לראשן סוג של “פאות” עשויות חבלים המכסות את פניהן. רק בסיום המחזור הן מסירות את ה”פאות” ומגלות מחדש את פניהן ואת שערן. קישוטי ראש דמויי קרניים, העשויים מעור טלה, מייצגים שמדובר באישה פורייה, שהגיעה לבגרות מינית.
הן הגברים והן הנשים של שבט ההימבה מורחים על גופם בחומר הנקרא בשפתם – Otjize. זו תערובת של שומן עיזים, אפר ואוכרה. אוכרה היא אדמת טיט המכילה תחמוצת ברזל וצבעה אדום. לנשים הרות מוסיפים גם שרף משיח הנקרא Omuzumba. מריחת הגוף בתערובת משמשת להגן על גופם מפני האקלים המדברי הלוהט. התערובת צובעת את העור בגוון אדמדם עמוק, אשר בעיני שבט ההימבה מסמל הן את צבעה האדום העשיר של האדמה, והן את הדם שמסמל את החיים. ההימבה משתמשים בחומר זה גם למריחת השיער, וליצירת צמות ארוכות ובצורות מורכבות.
התסרוקת של אנשי ההימבה מציינת גיל וסטטוס משפחתי. לבנות צעירות יש 2–4 צמות. לאחר הגעתן לבגרות מינית עוברות הצמות קדימה אל חזית פניהן. לרווקים זכרים יש צמה אחת מאחורי הצוואר. כאשר הם מגיעים סמוך לגיל הנישואין הם הולכים עם 2 צמות מקבילות הגדלות מקדמת ראשם ועד לתחתית צווארם. זכרים נשואים לובשים טורבן על הצמות.
כשמגיע זמנה של האישה ללדת את לידתה הראשונה היא הולכת לבית הוריה ויולדת שם. בהמשך, בלידות הבאות, נמצאת היולדת לאחר הלידה ב”חופשה” בבקתה מיוחדת משל עצמה, שם תישאר שבוע ימים בסוג של בידוד או משכב לידה, ורק עם סיום תקופה זו תחזור לביתה.
עד גיל שלוש בערך, הילד צמוד לאימו, ואז הוא מצטרף לשאר ילדי הקבוצה, שגדלים במשותף, ומטופלים על ידי כלל השבט. בקרב בנות ההימבה קיימת פתיחות מינית, ומקובל לקיים יחסי מין גם עם גברים אחרים.
הן הבנים והן הבנות נימולים לפני הגעתם לבגרות מינית, בגיל 10 או 12. על פי אמונתם של בני ההימבה, פעולה זאת מביאה אותם להיות ראויים לנישואין. מייד עם לידתה של הבת קובעים מי יהיה בעלה העתידי. בנות ההימבה נישאות כאשר הן בין הגילאים 14–17.
אנשי השבט חיים תחת מבנה שבטי המבוסס על שארות ביליניארית. כלומר, כל אחד מאנשי השבט משתייך לשני קלאנים: אחד של משפחת האב, הקרוי Oruzo, ואחד של משפחת האם הקרוי Eanda. קלאן הוא קבוצת אנשים המקושרת על בסיס שארות, אשר מתייחסת לאב קדמון משותף. הקלאנים מונהגים על ידי המבוגר ביותר הנמצא בקלאן. הבנים חיים בקלאן של אביהם, וכאשר הבנות מתחתנות הן עוברות לקלאן של בעליהן.
לעומת זאת, במקרה של ירושה, הירושה עוברת דווקא לקלאן של האם. כלומר, כאשר אדם מת, לא בנו יירש את עדר הבקר שלו אלא דווקא בן אחותו. יש לציין שעל פי חוקי ההימבה, האישה נחשבת לרכוש הגבר ואינה יכולה לקבל ירושה.
צורה זו של שארות ביליניארית מצויה אצל מספר מועט של שבטים במערב אפריקה, הודו, אוסטרליה, מלזיה ופולינזיה. אנתרופולוגים משערים שמבנה שבטי זה נמצא בקבוצות החיות באזורים בהם מזג האוויר הוא קיצוני ביותר, והוא מאפשר לפרטים להסתמך על שתי מסגרות משפחתיות המפוזרות על פני שטח נרחב.
אנשי ההימבה הם מונותאיסטים הסוגדים לאל מוקורו – Mukuru, אך גם לאבותיהם הקדמונים. מוקורו יכול רק לברך, בעוד שהאבות הקדמונים יכולים גם לברך וגם לקלל. לכל משפחה יש את האש של האב הקדמון – Okuruwo שלה. האש נשמרת על ידי “שומר האש”. שומר האש קרב אליה מדי 7–8 ימים במטרה להתקשר עם האל מוקורו והאבות הקדמונים מטעם משפחתו.
לעיתים מוקורו עסוק בממלכות אחרות ואז האבות הקדמונים משמשים כבאי כוחו. כשמתקיימת לידה בכפר, נלקחת האש לבקתת היולדת ומלווה אותה במהלך כל הלידה. כמו כן, כאשר מת אדם מבני השבט, מניחים את גופתו במשך יום שלם ליד האש.
בתום ארוחת הצהרים נסענו לבקר אצל משפחה משבט ההימבה. את הביקור אצל המשפחה תיאמו קודם לכן מנחם והארי, וזאת כנגד תשלום. במתחם המשפחתי היו רק נשים וילדים. הגבר לא היה. אחת הנשים, שנראתה הבוגרת מכולן, הנהיגה את המשפחה.
למעט אחת הנשים הצעירות שדיברה אנגלית, כל יתר הנשים והילדים לא דיברו אנגלית, ולכן היה קשה מאוד לתקשר עמם. הדלות והמחסור בלטו במיוחד, יחד עם הפנים העצובות של כל הילדים והנשים, שלא הצלחנו לסחוט מהם ולו חיוך אחד קטן.
סיימנו את הביקור, וצופיה ואנכי נשארנו עם תחושות קשות, ועם המחשבה שאת הביקור הזה שבו אנו, המטיילים, התבוננו על בני השבט וצילמנו אותם, בדיוק כפי שהתבוננו וצילמנו את חיות הבר, אפשר היה לוותר, למרות האטרקטיביות המסחרית של ביקור בשבט של נשים חשופות חזה.
תמונות מהביקור אצל המשפחה משבט ההימבה
מתן תמורה ומתנות לבני השבט על-ידי התיירים?
במהלך היום התפתח פולמוס סביב לנושא מתן תמורה ומתנות לבני השבט על-ידי התיירים. היו שטענו שתשלום עבור צילומים משחית את בני השבט, והופך אותם לקבצנים, שרואים באדם הלבן מקור לכסף ונדבות. אני טענתי, שכשם שמשלמים על צילום חיות בשמורת טבע, או כשם שמשלמים על ימי צילום לדוגמנים, כך, אם בני השבט מבקשים תמורה עבור צילומים, צריך לשלם להם, היות וכאשר אנו מצלמים אנו מייצרים לעצמנו נכס בעזרת בני השבט, ולכן מגיעה להם תמורה.
אני גם ראיתי צביעות רבה באמירה של מנחם, שהצעצועים והמתנות שאנו נותנים פוגעים בתרבות ובמסורת של בני השבט וחושפים אותם לתרבות שלנו. גם אם צודק מנחם בדבריו, שהמתנות הללו חושפות את בני השבט לתרבות זרה, הרי שהוא הראשון שאחראי למעשה הזה, שכן בעבור בצע כסף הוא מוביל קבוצות תיירים לצפות בבני השבט, משלם לבני השבט עבור הביקורים, וללא ספק חושף אותם לתרבות זרה.
מוטב היה שהמפגש בין התיירים לבין התרבויות המקומיות יעשה במרכזים המיועדים לכך, וכל מפגש וחשיפה אחרת ימנע.
את היום הארוך סיימנו בלודג’ Ruacana Eha Lodge