טנזניה
הרפובליקה המאוחדת של טנזניה שוכנת במזרח אפריקה. מצפון גובלת טנזניה בקניה ובאוגנדה. ממערב היא גובלת ברואנדה, בבורונדי ובקונגו. מדרום שכונותיה הן זמביה, מלאווי ומוזמביק. ובמזרח נמצא האוקיינוס ההודי.
הרפובליקה המאוחדת של טנזניה הוקמה ב-26 באפריל 1964 ממיזוג של טנגניקה עם האי השכן זנזיבר. בשנת 1996 נבחרה העיר דודומה כבירתה הרשמית של טנזניה במקום העיר דאר א-סלאם, אם כי רבים ממשרדי הממשלה עדין נותרו בדאר א-סלאם.
טנזניה נמצאת על קו המשווה. מזג האוויר משווני עם טמפרטורות דומות לאורך כל חודשי השנה. האזור שבו טיילנו, במסגרת המסע אפריקן דרייב, נמצא בגובה של כ-2,000 מטר מעל פני הים. בגובה זה באזור הזה הטמפרטורות נעות בין 20 ל-25 מעלות במהלך היום, ובין 10 ל-12 מעלות בשעות הלילה.
היסטוריה
ממצאים ארכאולוגיים מלמדים שכבר לפני 10,000 שנים חיו באזור זה של העולם שבטים של ציידים ולקטים, כנראה שבטי הקויסן – Khoisan. בתקופה מאוחרת יותר, כנראה שבין השנים 6,000 ל-2,000 לפני הספירה, התיישבו באזור שבטים דוברי שפות כושיות ושבטים דוברי באנטו.
בתקופת יוון העתיקה ערי החוף באזור ניהלו קשרי מסחר עם דרום אסיה. הגיאוגרף הקדום, תלמי מאלכסנדריה, הזכיר מקומות אלו בתעודה שפרסם ונקראת “פריפלוס של הים האריתראי”, במאה השנייה לפני הספירה.
בתקופת האלף הראשון לספירה הגיעו אל חופי מזרח אפריקה סוחרים מפרס וממערב הודו. האסלאם הגיע לטנזניה על-ידי סוחרים מוסלמים במאות השמינית והתשיעית לספירה.
בתקופה זו הוקמו לאורך חופי טנזניה ערי מדינה מקומיות, שאוכלוסייתן הייתה תערובת של בני באנטו, ערבים ופרסים, ושפתם הייתה סוואהילית. ערי מדינה אלה קיבלו על עצמן את האסלאם, אך המשיכו להתקיים כיחידות מדיניות עצמאיות. הידועה שבערים אלה הייתה קילווה – Kilwa. ערים אלו קיימו קשרי מסחר ענפים עם שותפים שונים מרחבי האוקיינוס ההודי.
בתיעוד מהמאה ה-14, שהשאיר אחריו נוסע מוסלמי בשם אבן בטוטא, מתואר האזור כעשיר במיוחד, והעיר קילווה, מתוארת כאחת הערים המוצלחות בעולם.
בשנת 1498 כבשו הפורטוגלים את ערי החוף העיקריות, ששמשו להם כתחנות ביניים בדרכם להודו. הפורטוגלים שלטו באזור עד המאה ה-17, אז הם גורשו מהאזור על-ידי סולטן עומאן, והערים עברו למרותו.
עד מחציתה של המאה ה-19, שגשגה במזרח אפריקה התרבות הסווהילית, שהיה בה שילוב בין תרבויות אפריקאיות ותרבות האסלאם. ההשפעה הערבית מחצי האי ערב הייתה משמעותית מאוד, וקשרים הדוקים התקיימו עם סולטן עומאן, שבשלב מסוים העביר את מקום מושבו לאי זנזיבר.
באותה תקופה האי זנזיבר היה ישות עצמאית, ומאבקי שליטה על האי התקיימו בין גרמניה, בריטניה וסולטנות עומאן. בשנת 1861, השתלט סולטן זנזיבר על ערי החוף ורצועת החוף כולה, וייסד את עיר הנמל דאר-א-סאלאם – בית השלום.
היות והתרבות האפריקאית הייתה תרבות אוראלית, שהתבססה על סיפורים בעל-פה, ולא היה תיעוד כתוב, ההיסטוריונים אינם יודעים הרבה על התקופה שקדמה להגעת האירופאים הראשונים, במאה ה-19 לאזור. החוקרים משערים, שבראשית האלף השני חדרו לאזור שבטי באנטו, ודחקו את רגליהם של הבושמנים, שישבו שם קודם לכן. במאה ה-18 הגיעו לאזור חוף בני שבט ניאמווזי – Nyamwezi, ששכנו בפנים הארץ, והחלו לפתח קשרי מסחר בין האזורים.
במאה ה-19 החלו להגיע לאזור סוחרי העבדים, סוחרי סחורות ובעיקר שנהב, מיסיונרים נוצרים מאירופה, משלחות מחקר, וציידים. השפעתם הלכה והתקדמה מאזור החוף אל פנים הארץ.
באמצע המאה ה-19 החל עידן המסעות האירופאים לחקר אפריקה, שגם תועדו בכתב. המיסיונר הגרמני יוהנס ריבמן – Johannes Rebmann היה האירופאי הראשון שראה את הקילימנג’רו. החברים היריבים ריצ’רד פרנסיס ברטון וג’ון הנינג ספייק הגיעו לימת טנגניקה בשנת 1857, כחלק ממסעם לחקר מקורות הנילוס.
בינואר 1866 הגיע לזנזיבר החוקר והמיסיונר דיויד ליוינגסטון, שניהל מסע צלב כנגד סחר העבדים. הוא יצא מזנזיבר לחקר מקורות הנילוס. תחנתו האחרונה הייתה Ujiji, שלחוף ימת טנגניקה, שם פגש אותו הסופר ומגלה הארצות הבריטי הנרי מורטון סטנלי ב-28 באוקטובר 1871.
בשנת 1878 הוקמו באזור נקודות התיישבות של מיסיונרים גרמנים. אולם עד 1884 לא גילתה גרמניה עניין מיוחד בהתיישבות באפריקה. אוטו פון ביסמארק, הקנצלר הראשון של הקיסרות הגרמנית, גרס כי הקיסרות הצעירה צריכה לרכז את מאמציה באירופה ולא לפזר את משאביה בהרפתקאות מעבר לים. ביסמארק חשש, שהתפשטות גרמנית מעבר לים, עלולה לסבך את גרמניה בהתנגשות עם בריטניה.
בשנת 1884 התקיימה ועידת ברלין, שנועדה להסדיר את הקולוניאליזם האירופאי והמסחר ביבשת אפריקה. דיוני הועידה הבהירו לביסמארק את חשיבות השליטה על שטחים באפריקה, בכדי לחזק את כוחה ואת מעמדה של גרמניה. כבר באותה שנה הוקמה “החברה לקולוניזציה גרמנית“, שבראשה עמד קרל פטרס – Carl Peters, שנמנה עם מובילי הקו האימפריאליסטי בגרמניה. הוא קיבל מהממשלה הגרמנית זיכיון לפעילות מסחרית במזרח אפריקה, והפך למעשה לנציג הגרמני הרשמי באזור.
עם הגיעו לאפריקה החל פטרס לכרות חוזים עם שליטים מקומיים, ולתת להם חסות גרמנית. הפעילות הגרמנית באזור הובילה לחתימת הסכם בין בשנת 1885, בריטניה וגרמניה, לחלוקת אזורי השליטה במזרח אפריקה. כך נקבעו למעשה הגבולות המדיניים, של מדינות אפריקה, בדומה לקביעת גבולות במזרח התיכון. לא היגיון גאוגרפי או צרכים דמוגרפיים, אלא אינטרסים אירופאים בלבד.
בהמשך הרחיבה גרמניה את חסותה על כל השטח שנמצא צפונית מערבית לטנזניה של היום. היא גם חתמה על הסכם עם הסולטן של זנזיבר, שהכיר בשליטה הגרמנית במזרח היבשת, ובתמורת העלימו הגרמנים עין מסחר העבדים, שהסולטן ניהל. הסכם זה יצר מתח רב בין גרמניה ובין בריטניה שהתנגדה ונאבקה בסחר העבדים.
מרידה של סוחרים ערבים בשנת 1888 נגד הגרמנים דוכאה ביד קשה, ובעקבות המרד הרחיבה ממשלת גרמניה את אחיזתה באזור, סללה כבישים ומסילת ברזל, פרסה קווי טלגרף ודואר, הביאה חוואים גרמניים ויישבה אותם באזור. גם הכנסייה הפרוטסטנטית הגרמנית הרחיבה את השפעתה והקימה בתי ספר ומערך שירותי בריאות.
העיר דאר א- סאלאם הפכה לבירת הקולוניה, ושורה של מבצרים שנבנו חיזקו את אחיזתם. הגרמנים השתמשו באמצעי דיכוי אלימים במיוחד כדי לאכוף את סמכותם על האוכלוסייה המקומית. הם גם הטילו על התושבים המקומיים מיסים דרקוניים, שנועדו לממן את הפעילות הגרמנית באזור.
המדיניות הגרמנית האכזרית שינתה את המבנה החברתי של הקהילות המקומיות. המנהיגות המסורתית איבדה את מעמדה. גברים רבים הורחקו מבתיהם, והנשים נאלצו למלא את מקומם. הגרמנים אילצו את המקומיים לעבוד בשדות הכותנה של החוואים הגרמנים. הם הועבדו בפרך שבעה ימים בשבוע, כשהם כבולים בשרשראות, בתנאים קשים מאוד. רבים מהם מתו תוך כדי העבודה.
בשנת 1898 החלו הגרמנים לגייס אלפי גברים מקומיים לעבודות כפייה בסלילת דרכים, והקמת תשתיות. בשנת 1902 הורה המושל הגרמני גוסטב אדולף פון גוטזן – Gustav Adolf von Götzen, לתושבים המקומיים להגדיל את ייצור הכותנה באופן משמעותי. נטל המיסים הוכבד שוב ושוב. בשנת 1905 הוטל על המקומיים מס גולגולת עבור כל אדם, שהחליף את המס ששולם קודם לכן עבור כל בקתה.
בכדי לייעל את הליך גביית המיסים, גייסו הגרמנים לשירותם ערבים-סווהילים. את שדרת האדמיניסטרציה הנמוכה איישו הגרמנים בצאצאי הסוחרים ההודים והערבים, שזכו בשל כך להטבות. פעולות אלו של הגרמנים הגבירו את המתח והשנאה בין האפריקאים המקומיים, הערבים וההודים.
זעמם ושנאתם של המקומיים לגרמניים ושותפיהם הגיעה לשיאה ב-20 ביולי 1905. עקירת שדה כותנה, באזור מטומבי – Matumbi על ידי מקומיים זועמים, הייתה האות לפריצת “מרד מאג’י מאג’י“, שפרושו בסווהילית: מים – מים.
את המרד הובילו מנהיגים מקומיים ואנשי דת המכונים וגנגה – waganga. הבולט שבהם היה קינג’יקיטילה נגוולה – Kinjikitile Ngwale, רופא אליל מאזור מטומבי, שכנראה שהעניק למרד את שמו, הודות “למים הקדושים” שהוא חילק ללוחמים.
קינג’יקיטלה, שכונה “בוקרו”, חילק ללוחמים מים שהוא טען שהם קדושים, ושיקוי למריחה על גופם, שלדבריו יגן עליהם מפני כדורי הגרמנים. קינג’יקיטלה נתפס על ידי הגרמנים והוצא להורג ב-10 באוגוסט 1905, ונחשב עד היום בטנזניה לגיבור לאומי.
בעקבות בקשת עזרה של מושל מזרח אפריקה הגרמנית, הרוזן גוסטאב אדולף פון גוטזן – Gustav Adolf von Götzen, שלח קיסר גרמניה וילהלם השני שתי משחתות עם נחתים גרמנים, ותגבורת נוספת מגינאה החדשה. עם הגעתם התגבורת פתח פון גוטזן במתקפה רחבה כנגד מעוזי המורדים.
הגרמנים נהנו מיתרון מוחלט בשדה הקרב בשל עוצמת האש האדירה שהם ייצרו עם מכונות הירייה החדישות. הם הרסו כפרים, הרעילו בארות, חסמו נתיבי אספקה, ושרפו יבולים ומקורות מזון ששימשו את המורדים. כל התקפת נגד של המורדים נהדפו בעזרת כוח האש המודרני שעמד לרשות הגרמנים.
לקראת סוף אוגוסט 1907 הסתיים המרד. מול כמה מאות חיילים גרמנים הרוגים, איבדו לוחמי מאג’י מאג’י כ-75,000 לוחמים. מנהיגיהם נתפסו והוצאו להורג בתלייה. ראשיהם נערפו והם נשלחו לבון בגרמניה לצורכי מחקר. המרד דוכא והאזור נותר שקט עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה.
במהלך המרד נהרגו כ-250,000 אפריקאים, לוחמים ואזרחים. מאות אלפי אזרחים נעקרו מבתיהם, בתיהם נהרסו, ושדותיהם הוצתו ונכחדו. אירוע זה נחשב לרצח העם הראשון באפריקה. שריפת הכפרים והשדות וגירוש התושבים ממקום מגוריהם גרמו לתופעה של רעב המוני. תוצאות המרד שינו ללא הכר את ההיסטוריה של דרום טנזניה שהפכה לאזור שומם ובלתי מיושב.
במלחמת העולם הראשונה התנהלו באזור קרבות קשים בין הגרמנים, בהנהגת פאול אמיל פון לֶטוֹ-פוֹרְבֶּק – Paul Emil von Lettow-Vorbeck, לבין בנות הברית, להן הייתה עדיפות באנשים ובציוד. בסופו של דבר הצליחו כוחות בריטים ובלגיים להביס את הגרמנים והשתלטו על האזור, שחולק בין שליטת המנדט בריטי, לבין שליטת המנדט הבלגי, ששלט על שטחי רואנדה ובורונדי.
לאחר מלחמת העולם השנייה החלה התעוררות לאומית בקרב האוכלוסייה האפריקאית באזור. בשנת 1954 הוקמה, על ידי ג’וליוס ניררה – Julius Kambarage Nyerere, “מפלגת האיחוד האפריקאי” – Tanganyika African National Union, או בקיצור “טאנו” – Tanu.
המפלגה החדשה דרשה מהבריטים תיקון סדרי ממשל והעברה הדרגתית של סמכויות השלטון לידי נציגים נבחרים של האוכלוסייה המקומית. וכך, בשנת 1960, לאחר תקופה קצרה של שלטון עצמי מוגבל, הפכה טנגנייקה לרפובליקה נשיאותית בראשות נייררה.
משטרו של נייררה נשען על הבריטים ובינואר 1964 סייע הצבא הבריטי לדכא מרד שפרץ נגד נייררה. ב-26 באפריל 1964 התמזגו טנגניקה והאי השכן זנזיבר, והוקמה הרפובליקה המאוחדת של טנזניה. המדינה המאוחדת החדשה גרשה את אזרחיה הערבים, או שללה מהם את שוויון הזכויות.
משטרו של נייררה היה דיקטטורי. הוא הפך את טנזניה למדינה חד מפלגתית והצדיק שלילת זכויות אדם כמו חופש הבעה, חופש עיתונות וחופש התכנסות, באומרו: “כל עוד לא ניצחנו במלחמה נגד העוני, הבערות והמחלות, אסור שתופר אחדותנו בגלל ספרי חוקים של אחרים”.
נייררה הכריז על חברה חברה ללא מעמדות, וטען שאין להרשות לאיש ליהנות מעמל זולתו. משטרו הנהיג מאסרים נרחבים בקרב אלו שהואשמו בקפיטליזם, במיוחד בקרב האסייתיים. כחלק מהמדיניות שגינתה “עצלנות, שתייה ובטלנות”, נלקחו רבים לעבודות פרך.
לפילוסופיה השלטונית שלו קרא נייררה “משפחתיות”, בסאווהילית “אוג’אמעה”, שנועדה כביכול לחדש את מסורת חיי הקהילה והערבות ההדדית שהייתה קיימת בתקופות קדומות. אחרי המרד בשנת 1964 הנהיג נייררה חוקי התנהגות אחידות בלבוש. כך למשל נאסר על בני המסאי שבצפון, לבוא לעיר המחוז ארושה בבגדים מסורתיים. נייררה פעל גם כנגד תרבות המערב והסמיך את בני הנוער של “טאנו” לתקוף ולהפשיט נערות בחצאיות מיני, בפאות נוכריות ובמכנסיים הדוקים.
בשנת 1967 הקימה טנזניה, יחד עם שכנותיה אוגנדה וקניה, את “הקהילייה המזרח אפריקאית”, שנועדה לשפר את שיתוף הפעולה בין המדינות החברות בה, בתחומי מכס, כלכלה, תעבורה, תקשורת ועוד. אולם כעבור עשור, התפרקה הקהילה עם נטישתה של קניה.
בשנת 1975 הושלמה בניית מסילת הברזל טנזם – Tanzam, שאורכה 1872 ק”מ בין טנזניה לזמביה. המסילה, שהוקמה על ידי מומחים סיניים ובמימון סיני, נועדה להבטיח את הקשר בין מכרות הנחושת של זמביה לנמל דאר א-סאלם.
ב-1971 הודח שליט אוגנדה, מילטון אובוטה, בידי אידי אמין ומצא מקלט אצל ידידו ג’וליוס נייררה בטנזניה. בנובמבר 1978 פלשו כוחות אוגנדיים לצפון מערב טנזניה. הכוחות הטנזניים הגיבו במתקפת נגד, פלשו לאוגנדה וכבשו את הבירה קמפלה. אידי אמין ברח ללוב ואובוטה חזר לשלטון.
נייררה פרש מתפקידו באוקטובר 1980 ואת מקומו תפס מקורבו עלי חסן מוויניי, אשר שימש כנשיא זנזיבר. מוויני נטש את הדרך של מדינה סוציאליסטית, חד מפלגתית ואוטרקית. בשנת 1992 הותר קיומן של מפלגות נוספות, ובשנת 1995 נערכו בחירות רב-מפלגתיות, בהן נבחר כנשיא בנג’מין מקפה. במערכות בחירות נוספות שנערכו מאז, ניצחה מפלגת השלטון, אך משקיפים דיווחו על אי-סדרים.
שטח – 947,300 קמ”ר
אוכלוסיה – 61,390,000 (מעודכן ל-2019)
בירה – דודומה
מטבע – שילינג טנזני
תמ”ג לנפש – 2,400 דולר (2022)
יצוא שנתי – 5.7 מיליארד דולר (2022)
יבוא שנתי –9.8 מיליארד דולר (2022)
מבנה פוליטי
טנזניה היא רפובליקה בראשות נשיא, שהוא ראש הרשות המבצעת. האספה הלאומית היא הפרלמנט. הפרלמנט חד-ביתי בן 384 חברים, מתוכם 264 נבחרים על פי השיטה הרובנית – אזורית, והשאר על פי השיטה היחסית.
נשיא טנזניה וחברי האספה הלאומית נבחרים בבחירות ישירות לתקופת כהונה בת חמש שנים. הנשיא, העומד בראש הרשות המבצעת, ממנה ראש ממשלה המשמש כמנהיג הממשלה באספה הלאומית. הנשיא בוחר את חברי הקבינט מבין חברי האספה הלאומית, אך החוקה הטנזנית מסמיכה אותו לבחור בעשרה שרים שאינם חברי הפרלמנט.
היחסים האוטונומיים-למחצה שמקיימת ממשלת טנזניה עם זנזיבר מהווים מערכת שלטונית ייחודית למדי. בית הנבחרים הזנזיברי, המונה 76 נציגים, עוסק בעניינים הרלוונטיים לאי בלבד. החוקה משריינת חמישה מושבים באספה הלאומית לחברי בית הנבחרים הזנזיברי. להלכה, בית הנבחרים של זנזיבר רשאי לחוקק חוקים עבור זנזיבר מבלי להזדקק לאישורה של ממשלת האיחוד, כל עוד אין הדבר מתנגש עם עניינים הנוגעים לטנזניה כולה.
הרשות השופטת בטנזניה כוללת חמש ערכאות, ומשלבת את מערכות החוק השבטי, האסלאמי והבריטי. השופטים ממונים על ידי שר המשפטים, מלבד אלה המכהנים בבית הדין לערעורים ובבית המשפט העליון, הממונים על ידי הנשיא. מערכת המשפט בזנזיבר מקבילה לזו הקיימת באיחוד, ועל פסקי הדין של בתי הדין הזנזיבריים, מלבד חוקים הדנים בסוגיות חוקתיות ובדין האסלאמי, אפשר לערער בבית הדין לערעורים של האיחוד.
כלכלה
טנזניה היא אחת הארצות העניות בעולם. הכלכלה מבוססת בעיקר על חקלאות המעסיקה 90% מכוח האדם. 85% מהיצוא חקלאי. תנאי הטופוגרפיה והאקלים מגבילים את שטח האדמה הניתנת לעיבוד ל-4% משטח המדינה. התעשייה בעיקר עיבוד של מוצרי חקלאות.
טנזניה עשירה במשאבים טבעיים ביניהם: מקורות ליצירת אנרגיה הידרואלקטרית, גז טבעי, זהב, ניקל, בדיל, פוספט, ברזל, פחם, יהלומים, ואבנים טובות, ביניהן הטנזניט שהיא אבן חן נדירה מאוד הנכרית רק באזור קטן ליד העיר ארושה. בשנים האחרונות הבנק העולמי וסין מסייעים לטנזניה לפתח אמצעים לניצול המשאבים הטבעיים.
בשנים האחרונות מתפתח ענף התיירות, שחלקו הולך וגדל בכלכלת טנזניה. שמורות הטבע, כמו הסרנגטי, והאי זנזיבר, שמתפתח לאי נופש תורמים רבות לכלכלת טנזניה.
דמוגרפיה
בטנזניה מעל 63 מיליון אזרחים. בחלקה היבשתי 99% מהתושבים אפריקנים, ו-1% אירופים, אסיאתיים וערבים. 95% מהאפריקאים הם בני בנטו, המורכב מיותר מ-130 שבטים. בזנזיבר האוכלוסייה מורכבת בעיקר מערבים, אפריקנים מקומיים, ובני תערובת של המקומיים והערבים.
61% הם מתושבי טנזניה נוצרים, 35% מוסלמים, והיתר בני דתות אחרות או חסרי דת. בזנזיבר, 99% מהאוכלוסייה מוסלמית.
בטנזניה קיים חינוך חובה חינם לילדי בית ספר יסודי.