אפריקן דרייב - היום השלישי – שייט על הנילוס וספארי בשמורת מורצ'ינסון
בוקר שני באפריקה, על גדות הנילוס הלבן, שמקורו באגם ויקטוריה שבאוגנדה, סמוך לעיר ג’ינג’ה. משם זורם הנילוס הלבן דרך שני אגמים באוגנדה, אגם קיוגה וימת אלברט, אל דרום סודן, ומשם אל סודן. בחרטום, בירת סודן, פוגש הנילוס הלבן את הנילוס הכחול, שמוצאו בימת טאנה שבאתיופיה, ויחד הם הופכים לנילוס, שזורם דרך מצרים אל הים התיכון.
את פנינו מקבלים בחצר הלודג’ חזירי יבלות ולהקת קופי בבון, שאוכלים ארוחת בוקר מפירות עצי השיטה, שגדלים בחצר הלודג’. אנו מתקרבים אל חזירי היבלות למרחק פסיעות בודדות, ומצלמים אותם עומדים על הברכיים ואוספים פירות מהרצפה.
להקת הבבונים מרתקת מאוד. הקופים הצעירים משתוללים על ענפי העץ. אימהות עם גורים צעירים, הצמודים לבטנן או יושבים על גבן, מלקטות עלים ופירות. אל המקום מגיע קוף זכר בוגר, ומיד כמה קופות צעירות מתחילות לחזר אחריו. אחת פולה כינים מפרוותו, אחרת מענגת אותו במקום חשוב, וכאשר הוא מתעורר מינית, היא ממהרת לברוח.
שייט על הנילוס
לאחר ארוחת הבוקר אנו יוצאים לנסיעה קצרה אל גדת הנילוס הסמוכה למלון, שם ממתינה לנו ספינת נהר לשייט על הנילוס. הצוות של מאגמה שוב מפתיע, מחופש לעובדי הסירה, הם קיבלו אותנו בשירה וחיבוקים.
יצאנו מזרחה על הנילוס, נגד כיוון הזרימה, לעבר מפלי מורצ’ינסון. מזג האוויר היה נפלא ומסיפוני ספינת הנהר צפינו אל הגדות בחיפוש אחר בעלי חיים. ראשונות ראינו את אנטילופות המים הגדולות. אחריהן הופיעו התנינים שהתחממו בשמש, ההיפופוטמים שטבלו במים, חזירי יבלות שירדו לשתות, פילה גדולה עם גור מגודל, ג’ירפות רחוקות ושפע עופות מים ודורסים.
המצלמות לא הפסיקו לצלם, המשקפות לא ירדו מהעיניים, וההתרגשות למראה כל ציפור או בעלי חיים הייתה גדולה מאוד. אחרי כשעתיים של שייט במעלה הנהר התגלו מרחוק מפלי מורצ’ינסון השוצפים. כ-300 מטרים מעוקבים של מים נופלים במפל מדי שנייה מגובה של 43 מטרים, ומעלים ענני רסס.
שצף המים יוצר עם החומרים האורגניים שבמים קצף המתגבש לגושים, ונראה מרחוק כגושי קרח הצפים על המים. מי הנילוס נגועים בבילהרציה, אותה תולעת טפילה, אשר חיה חלק מחייה בתוך גוף האדם, חלק מהם במים מתוקים וחלק מהם בתוך חלזונות. התולעת חודרת לגוף האדם דרך העור, ולכן אסור לרחוץ או לטבול במי הנהר.
ספינת הנהר מגיעה כמה מאות מטרים מהמפלים, עוגנת ליד אי קטן המשמש מקום קינון לציפורי המים, ומאפשרת התבוננות מרחוק וצילום של המפלים. למפלים נגיע ביום הרביעי למסע מכיוון אחר, ונוכל לראות ולצלם אותם מקרוב.
ספארי לילה
הדרך חזרה הייתה מהירה יותר, כאשר זרם המים סייע למנועי הסירה. לאחר עגינה חזרנו לארוחת צהרים בלודג’, ולאחר מנוחה קצרה יצאנו לספארי של אחה”צ במרחבי השמורה, שהמשיך לספארי לילה.
שוב שטפו עינינו את עדרי הבאפלו האפריקאי, עדרי האנטילופות ועדרי הצבאים. באזור מסוים פגשנו בעדר של ג’ירפות. שלוש ג’ירפות גדולות וביניהן קבוצת ג’ירפות קטנות. התברר לנו, שהג’ירפות מחלקות ביניהן את השמירה על הגורים. בזמן שכמה מהן שומרות על הגורים, האחרות פנויות לתור אחר מזון. ממש גן גורים.
לקראת שקיעה הגענו לשפת ימת אלברט הגדולה, שם המתין לנו צוות המנהלה של מאגמה עם מכונת אספרסו, קפה, תה, עוגיות ומגש עמוס בפלחי אננס קרים. אל מול השקיעה הקשבנו להרצאה מאלפת של גיל המדריך, וכאשר החושך ירד, יצאנו חזרה אל הלודג’, מצוידים בזרקורים לספארי לילה.
את הערב סימנו סביב למדורה עם הרצאה נוספת, מעניינת ומלמדת. לילה טוב אפריקה.