הסכם התעתועים מול לבנון שהתגבש בימים האחרונים, בעקבות הלחץ הכבד שהפעיל על ישראל ממשל ביידן, מתואר בעולם הערבי כניצחון לחיזבאללה, שעד לפני מספר ימים ספג מהלומות רבות, אך לא נכנע והמשיך גם בשעות הקשות להמטיר מאות רקטות, טילים וכתב”מים על מדינת ישראל.
הדרך שבה הערבים מפרשים לעצמם את המצב מזכירה לי דברים שאמר מזכ”ל החיזבאללה חאסן נסראללה ב-30 באוקטובר 1997 לעיתון הגרמני דה שפיגל:
“אין להתעלם עוד מזעקותיו של הציבור הישראלי. נתניהו אמר שהוא מוכן לסגת מדרום לבנון ובתנאי שמישהו יבטיח לו שחיזבאללה לא תרדוף אותם עד צפון ישראל. נתניהו אינו דורש עוד הסכם שלום עם ישראל, כפי שדרש בעבר. נתניהו אינו דורש עוד רצועת ביטחון כפי שדרש בעבר. הוא רק רוצה שקט ושלווה מאיתנו. הוא רוצה ערבות לכך שלא נרדוף אותו עד לצפון ישראל“.
הימים היו ימי כהונתו הראשונה של נתניהו כראש ממשלה. צה”ל התבוסס בבוץ הלבנוני ודימם. ארגוני המחאה בישראל, ובראשם ארגון ארבע אימהות, מחו והפגינו בלי הרף, תוך זריעת ייאוש בחברה ובצבא, ולאיש לא היה פתרון חכם להוצאת ישראל מהתסבוכת. בצד השני של הגבול המחאות בישראל והלחץ על ממשלתה היו כזריקות עידוד לחיזבאללה, שהמכות שספג מצה”ל לא פגעו במוטיבציה וברוח הקרב שלו.
שנה וחצי לאחר מכן, במאי 1999, החליף את נתניהו בראשות הממשלה חברו לסיירת, אהוד ברק, ושנה לאחר מכן, ב- 22 במאי 2000 , הורה לצה”ל לסגת מלבנון ולהיערך על הגבול הבינלאומי. מיד לאחר הנסיגה מלבנון הזהיר ראש הממשלה, אהוד ברק, בישיבת ממשלה מיוחדת, כי כל ירי מלבנון ייחשב להכרזת מלחמה, שתחייב תגובה ראויה. “אני רוצה לראות מי יעז כעת לירות על חיילנו, או על היישובים“, אמר ברק. “אנחנו נדע איך להגיב ומה לעשות. צה”ל פנוי להשיב מלחמה שערה, ולהכות בכל גורם“.
הנסיגה מלבנון, שהפכה לבריחה, שהפקירה את אלפי לוחמי צד”ל, בני בריתה של ישראל, הפכה בין ליל את נסראללה וכנופיית הטרור שלו לגיבורי המזרח התיכון, מושא הערצה לכל אויבי ישראל שחלמו על השמדתה. מיד לאחר הנסיגה התפרסו מחבלי החיזבאללה ברחבי דרום לבנון, בנו מערך ביצורים, הקימו מאגרי נשק ואמצעי לחימה, ביניהם טילי נ”ט, מרגמות ורקטות ארוכות טווח.
זמן קצר לאחר הנסיגה, ב־7 באוקטובר 2000, חטפו אנשי חיזבאללה שלושה חיילים באזור הר דב. באירוע אחר נחטף בדובאי והועבר ללבנון קצין המילואים אלחנן טננבוים. אל אף הבטחות אהוד ברק, שאם החיזבאללה יתקפו את ישראל “כל לבנון תבער“, תגובת ישראל הייתה מאופקת מאוד, ואף אחת מההבטחות לתגובה מוחצת לא התקיימה.
אהוד ברק - ברח מלבנון והפקיר את בני בריתנו
הבריחה מלבנון, לא רק שהיא חיזקה את החיזבאללה, אלא שהיא היוותה מודל ונתנה השראה לפלסטינים במאבקם מול ישראל. כתב על כך איש המודיעין תא”ל (מיל) עמוס גלבוע:
“חיזבאללה נתן לפלסטינים השראה והציב בפניהם מודל: לחץ של טרור על ישראל, הפעלת לוחמה פסיכולוגית נגדה, ניצול מירבי של דעת הקהל הישראלית הרגישה לאבדות וחפצה במנעמי החיים, והפוליטיקאים תאבי הפרסום מביאים לפינוי חד צדדי ישראלי, לנסיגה צבאית בלתי מכובדת ולהפקרת בעלי ברית.” (מתוך הספר השחור).
ההשראה והמודל שנתן החיזבאללה תורגמו על ידי הרשות הפלסטינית וארגוני הטרור הפלסטינים לאינתיפאדה השנייה, אינתיפאדת אל אקצה, שהחלה בסוף ספטמבר 2000, ובמהלכה נרצחו למעלה מ-1,100 ישראלים ונפצעו כ-8,000.
בזמן שמדינת ישראל דיממה מול הפלסטינים, בגבול הצפון חלה ירידה דרסטית במספרן ובעוצמתן של התקפות חיזבאללה על ישראל. נסראללה שמר “על אש קטנה” את העימות עם ישראל, כאשר הוא מנצל את התקופה השקטה בכדי לבצר את מעמדו בלבנון, כמי שמוביל את ההתנגדות לישראל, ולחזק את כוחו הצבאי של החיזבאללה. אל מול ההרוגים והפצועים הרבים בעימות מול הפלסטינים, בגבול בצפוני נהרגו בתקופה שבין הנסיגה לבין מלחמת לבנון השנייה, “רק” 14 חיילי צה”ל ו־6 אזרחים.
החברה הישראלית קיבלה את המצב בגבול הצפוני בשמחה, שכחה את ההבטחות להבערת לבנון, התעלמה מהתעצמות החיזבאללה ואיומי נסראללה, ובעיקר התמכרה לשקט. יישוביי הצפון שגשגו, מצבם הכלכלי השתפר, התיירות פרחה, פליטי צד”ל הופקרו ונשכחו, וכל ארגוני המחאה שהובילו לנסיגה חגגו את הישגם.
ב-12 ביולי 2006, נסראללה, שמעולם לא התמכר לשקט, הרגיש בשל ומוכן לעימות. חולייה של אנשיו תקפו סיור של צה”ל על גבול הצפון, חטפו שני חיילי צה”ל והרגו שלושה אחרים. בתגובה, ישראל פתחה במלחמת לבנון השנייה, שבמהלכה נהרגו 121 חיילים ו-44 אזרחים, ונפצעו 628 חיילים וכ-2,000 אזרחים. במהלך המלחמה ישראל פגעה קשות ברובע הדחייה השיעי במערב ביירות, פגעה בתשתיות של החיזבאללה וחיסלה מחבלים רבים. המלחמה הסתיימה עם החלטת מועצת הביטחון 1701 על פריסת כוחות או”ם וצבא לבנון במטרה למנוע מהחיזבאללה להמשיך לפעול בלבנון.
אלא כפי שאנו יודעים, הסכמים עם הערבים שווים כקליפת השום, והכוחות הבינלאומיים הם משענת קנה רצוץ. וכך, לאורך השנים מאז מלחמת לבנון השנייה החיזבאללה השתקם, התעצם והפך לצבא גדול, חזק, מיומן ועוצמתי, המגובה על ידי איראן, וזוכה לתמיכה ואהדה רבה בעדה השיעית, שהפכה לעדה הגדולה בלבנון.
לתמיכה הגדולה, לה זוכה החיזבאללה מהעדה השיעית בלבנון, יש חשיבות עצומה לכוחו, עוצמתו ושרידותו של הארגון. הנה סיפור שמתאר את עוצמת התמיכה שלה זוכה הארגון:
ב-30 בדצמבר 1999 פוצץ מתאבד שיעי מאנשי החיזבאללה מכונית תופת בסמוך לשיירה של צה”ל. למרבה המזל בשיירה לא היו נפגעים. המחבל המתאבד, עומר חוסיין חמוד בן 20 מהכפר דובין שליד מרג’-עיון, הצטרף לחיזבאללה 4 שנים קודם לכן. לאחר פיגוע ההתאבדות סיפר בגאווה מנהיג החיזבאללה נסראללה, שאחיו של המתאבד נהרג שנה קודם לכן בקרב עם חיילי צה”ל. לאחר שהאח נהרג ביקרו ההורים אצל נסראללה, אמרו לו שהם גאים במותו של בנם, והציעו לו את יתר חמשת בניהם על מנת שיקריבו את חייהם למען מטרות החיזבאללה. “אם כולם ימותו בקרב” אמר האב הגאה לנסראללה, “אני מוכן להקריב גם את חיי שלי וחיי רעייתי”.
את מעורבותם של האזרחים השיעים, והסיוע שהם נתנו להתעצמות ארגון החיזבאללה בשנים האחרונות, גילה צה”ל בשבועות האחרונים לאחר שהוא נכנס לדרום לבנון ומצא, כמעט בכל בית, מאגרי נשק, בונקרים, ציוד ואמצעי לחימה ומקומות שהייה ומסתור למחבלי הארגון.
בדומה לתושבי עזה, גם בין השיעים בלבנון אין “בלתי מעורבים”. ארגון החיזבאללה הוא חלק בלתי נפרד מהעדה השיעית, והעדה השיעית היא בשר מבשרו של ארגון הטרור הזה. אפשר גם להניח שאילו מימש נסראללה את תוכניתו לפלוש לגליל, כל האזרחים השיעים היו נעים בעקבות מחבלי החיזבאללה לסייע בטבח, באונס, בשוד ובביזה.
למזלנו, ובעיני זה היה ממש נס, סינואר הקדים את נסראללה, ונסראללה היסס ולא הצטרף מיד. חוסר התאום הזה וההיסוס אפשרו לפיקוד הצפון להתארגן במהירות להגנה, לגייס מילואים, להזיז כוחות ולמנוע את אפקט ההפתעה. ההפתעה נמנעה, ועמה נמנעה הפלישה המתוכננת לגליל, אבל לאורך יותר משנה ניהל החיזבאללה מלחמת התשה מול מדינת ישראל, שגבתה מחיר דמים יקר, הרסה את הצפון ועקרה עשרות אלפי אזרחים מבתיהם.
רגע לפני הכרעה
הפעולות ההתקפיות של ישראל מול לבנון, שהתגברו מאוד בחודשיים האחרונים, לא היו לדעתי מספיקות, והן נעצרו מוקדם מידי, הרבה לפני שחיזבאללה הוכרע והובס. ההסכם שהתגבש מול לבנון, בגלל הלחץ האמריקאי, מזכיר את ההסכם שהביא לסיום מלחמת לבנון השנייה, וכנראה יהיה יעיל כמוהו.
נתניהו אמנם אמר “שאם חיזבאללה יפר את ההסכם אנחנו נתקוף. על כל הפרה שלהם נגיב בעצמה“, אבל כולנו יודעים שאלו דיבורים בלבד ונתניהו, וגם מחליפיו בעתיד, לא יגיבו בעוצמה, הן בגלל הלחץ הבינלאומי והן בגלל ההתמכרות של הציבור בישראל לשקט המדומה, והחשש להפר אותו.
לפני כמה שבועות פגשתי את יאיר רביד-רביץ, מוותיקי יחידה 504, שהיה בין מייסדי הקשר הראשון עם הנוצרים בלבנון, ומכיר את לבנון ואת תושביה הרבה יותר טוב מקציני הצבא, שלא לדבר על הפוליטיקאים. “מה לדעתך ישראל צריכה לעשות בלבנון?” שאלתי את יאיר והוא הסביר:
העדה היחידה שיכולה להכריע את החיזבאללה ולגרום לפירוקו היא העדה השיעית. אף עדה אחרת בלבנון אינה מסוגלת לנצח את החיזבאללה. אלא שהיום החיזבאללה זוכה לתמיכה רחבה בין השיעים, ובכדי לעורר התנגדות פנימית לחיזבאללה בעדה השיעית, צריך לגרום לשיעים ולכל אזרחי לבנון סבל בלתי נסבל.
לדברי רביד, צריך להביא את תושבי לבנון למצב, שהם לא יוכלו להמשיך לחיות בו, ומתוך ייאוש ומצוקה הם יגרמו לפירוק החיזבאללה, ויובילו לשינוי המצב בלבנון. את זה אפשר להשיג, טען רביד, באמצעות פגיעה קשה מאוד בתשתיות מדינת לבנון. רק כאשר לא יהיה ללבנונים חשמל, מים, כבישים, תקשורת, וחייהם יהפכו לגיהינום עלי אדמות, רק אז תושבי לבנון בראשות השיעים יכריעו את החמאס, יפרקו את ארגון חיזבאללה ויבנו מחדש את לבנון.
אך כפי שנראה כעת המציאות שונה. על נתניהו מופעל לחץ עצום מצד ממשל ביידן ומזכיר המדינה בלינקן, שכולל אמברגו שקט של נשק וציוד לחימה, ואיום מוסווה על החלטה לעומתית במועצת הביטחון, שארה”ב לא תטיל עליה ווטו. מפרסומים בימים האחרונים עולה, שהאמברגו השקט אינו על פצצות גדולות וחכמות, כפי שחשבנו עד כה, והוא מקיף גם חלקי חילוף לדחפורי D9 שנפגעו, דחפורים חדשים וציוד לחימה והגנה.
נתניהו נרתע מעימות עם ממשל ביידן, שנמצא באחרית ימיו, והוא בחר בנתיב אחר, שמזכיר מאוד את הנתיב שבו ישראל הלכה לאחר מלחמת לבנון השנייה. נתניהו חושש לקחת סיכונים, ואולי הוא צודק ושווה להמתין עד כניסת טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר 2025. מצד שני, טיפוסים נכלוליים כמו בלינקן, צוות עוזריו, ויועציו של ביידן, שרבים מהם יהודים, רואים במדיניות פשרנית חולשה שמזמינה עוד לחצים, איומים ומעשים נלוזים.
מה צפוי?
אני לא אופתע אם למרות ההסכם והכניעה ללחץ האמריקאי, הממשל הדמוקרטי ימשיך בנקמנותו לפגוע בישראל בימיו האחרונים, בדומה לממשל אובמה. לדעתי, נתניהו היה צריך להקשיח עמדות, ואל מול האמברגו השקט והאיום האמריקאי הוא היה צריך לאיים בעצירת הכנסת הסיוע לרצועת עזה, במיטות הרשות הפלסטינית ובפגיעה אנושה בתשתיות בלבנון.
אלא שאת הנעשה אי אפשר לשנות וכעת נותרות השאלות האם הפעם ישראל תדע לעמוד מאחורי איומיה? האם הפעם ישראל תוכל להגיב בעוצמה על הפרות שבטוח יהיו? האם הפעם הישגי הלחימה ישמרו וחיזבאללה יישאר חלש ומוכה? ימים יגידו.
אני מעריך שהרבה לא ישתנה וההיסטוריה תחזור על עצמה. חיזבאללה ישתקם ואט אט יחזור לשלוט בלבנון, בישראל ישקמו את הצפון ויחזרו להתמכר לשקט ולאשליות, ובעוד כמה שנים שוב נמצא את עצמנו במאבק אלים ומדמם מול ארגון הטרור השיעי. והלוואי ואתבדה.