פגיעה בתדמית ישראל בעולם הפכה לספורט פופולרי אצל בכירים לשעבר, שמפיצים שקרים על ישראל, ומנסים לזכות בדקות שידור וכותרות תקשורתיות, במטרה להחזיר לעצמם מעט מהתהילה שאבדה.
אתמול בבוקר שמעתי ראיון ברדיו 103FM, עם נגיד בנק ישראל לשעבר הפרופ׳ יעקב פרנקל. בראיון סיפר פרנקל על ביקור שהוא ערך בניו יורק, ועל חששם של בכירי המערכות הפיננסיות בעולם ממה שקורה בישראל.
״הם לא מבינים מה קורה כאן. התדמית השתנתה לחלוטין״, אמר פרנקל. האמת, גם אני לא מבין מה קורה בישראל, ואיך קבוצה קטנה מצליחה להטריף מדינה שלמה, לסחוף אחריה עדר של אנשים טובים, לשבש את התודעה, ולפגוע בשמה הטוב של מדינת ישראל בעולם.
פרנקל מספר בראיון, שכאשר הוא הגיע בעבר לפגישות עם ראשי המערכת הפיננסית בארה”ב הם התעניינו בפלא שנקרא ישראל, בטכנולוגיה המתפתחת, בכלכלה החזקה ובמערכות הפיננסיות המשוכללות. ואילו כעת ראשי המערכות הפיננסיות מתעניינים ברפורמה המשפטית ובמחאה.
האין זה טבעי, שלאור ההד התקשורתי שמקבלת הרפורמה המשפטית והמחאה נגדה, אנשים שפרנקל פגש בחו”ל ירצו לשמוע את דעתו על המתרחש ולקבל מידע עדכני? אני מניח שכל אחד אחר, שמגיע בתקופה זו לחו”ל ונפגש עם אנשים שעוקבים אחר החדשות, נשאל שאלות דומות.
ומה ענה פרנקל לאותם שואלים? כיצד הציג מי שהיה נגיד בנק ישראל את המתרחש בישראל?
״אין במדינה סקטור אחד שתומך ברפורמה״, אמר פרנקל בראיון, ואפשר להניח שכך גם אמר לשומעיו בחו”ל. האם זו האמת? האם זה המצב בישראל?
התשובה היא “כן” אך גם “לא”. אין במדינה סקטור אחד, שכל אנשיו תומכים ברפורמה באופן מלא, כשם שאין סקטור אחד שכל אנשיו מתנגדים לרפורמה באופן מלא. בכל סקטור וסקטור יש תומכים ומתנגדים.
אבל כאשר פרנקל אומר שאין במדינה סקטור אחד שתומך ברפורמה, השומע, שאינו מכיר מקרוב את המתרחש בארצנו, יכול להבין שכל הציבור בישראל מתנגד לרפורמה.
דבריו של פרנקל הם דוגמא לשיבוש התודעה והצגת דברים באופן מטעה. אפשר היה לצפות ממי שהיה בתפקיד כה בכיר במערכת הפיננסית בישראל, להציג עמדה אובייקטיבית ונכונה, לספר על הרפורמה, לספר על המחלוקת, ולהציג גישה אופטימית לעתיד הכלכלה והמשק הישראלי.
“התדמית של ישראל, כמדינה דמוקרטית וליברלית, שהיא מקום שבטוח להשקיע בו, ושהרשויות משדרות יציבות, השתנתה לחלוטין”, אמר פרנקל.
מי האחראים על פגיעה בתדמית ישראל בעולם?
ומי אחראי לשינוי התדמית? מי פגע בשמה הטוב של ישראל? מי הפיץ שקרים ובדיות על פגיעה בדמוקרטיה וביציבות?
האחראים היחידים לפגיעה בתדמית ישראל בעולם, ולחששות שיש לראשי המערכות הפיננסיות, הם אותם בכירים ישראלים, שבחוסר אחריות ולויאליות הפיצו דברי דיבה ושקר על ישראל.
הרפורמה במערכת המשפט תחזק את כלכלת ישראל, תסיר חסמים משפטיים שמגבילים היום את חופש הפעילות הכלכלית בישראל, תגביר את הוודאות המשפטית, ותחזק את הדמוקרטיה ואת שוויון כלל אזרחי המדינה בפני החוק.
הבירוקרטיה, הרגולציה המוגזמת, עריצות פקידי הממשל והכוח העצום שיש כיום למערכת המשפט בישראל, מקשים מאוד על הפיתוח הכלכלי, ובעיקר על פיתוח התשתיות הלאומיות, שהן תנאי הכרחי לפיתוח כלכלי. יוקר המחייה, העומס על הכבישים ומצוקת הדיור הן רק דוגמאות לתוצאות הרגולציה ועריצות פקידי הממשל.
תוכנית הממשלה לרפורמה במערכת המשפט תחזק את מערכת המשפט ואת עקרון רדיפת הצדק, ושוויון כל האזרחים בפני החוק. הרפורמה תרסן את כוחו של בית המשפט, שהפך במרוצת השנים לשליט עליון, שעל-פי גחמת שופטיו והקשרים האישיים שלהם מתנהלת המדינה.
חיזוק מערכת המשפט תחזק את חירות הפרט ותחזק את הכלכלה, שנפגעה מהשחיתות במערכת המשפט, ושליטת גורמים מונופוליסטיים ואינטרסנטיים בכלכלה. חיזוק חירות הפרט וחופש העיסוק יפריחו את היוזמה, יצמיחו את הכלכלה וישפרו את איכות חיי אזרחי ישראל.
זו הבשורה שצריך להפיץ בעולם, וזו התמונה שצריך להציג בפני ראשי המערכות הפיננסיות, בפני מנהלי החברות הבינלאומיות ובפני המשקיעים.
ויש גם עובדות ונתונים שמחזקים את האופטימיות ואת הוודאות הכלכלית:
- הועבר תקציב דו שנתי
- המשק נמצא בצמיחה והתחזית של חברות הדירוג מדברת על 3%
- התעשיות הביטחוניות נמצאות בשגשוג בלתי רגיל
- האינפלציה נבלמת
- חברות ענק כמו אינטל ממשיכות להשקיע בישראל
- השבוע אושר חוק הטבות מס להשקעות בסטרטאפים
ועדין לסנטימנט, להרגשה הכללית ולמסרים שמעבירים מומחים ישראלים, יש חשיבות רבה בכל הקשור לכלכלה הישראלית. אחרי הכל, מגמות כלכליות רבות הן פועל יוצא של ציפיות הצרכנים, החברות והמשקיעים. ולכן, האחריות על עתיד כלכלת ישראל מונח על כתפי המומחים והפרשנים, יותר מאשר על כתפי העוסקים במלאכה.