גדי שלסקי – דברים שרשמתי לעצמי

אין כניסה ליהודים דתיים לכפר סבא

תושבים בעיר כפר סבא רוצים למנוע כניסת יהודים דתיים לעיר. משלטי חוצות שפורסמו ברחבי העיר עולה הקריאה - אין כניסה ליהודים דתיים לעיר כפר סבא. מודעות אלו מזכירות ימים אפלים של פוגרומים, אנטישמיות ורדיפת יהודים בארצות אחרות.

אין כניסה ליהודים דתיים לכפר סבא
צילום: תיעוד ברשתות החברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

גדליהו שלסקי, הסבא רבא שלי שעל-שמו אני נקרא, עלה לארץ ישראל מפולין בשנת 1926. המצב הכלכלי במזרח אירופה באותה תקופה החמיר. ראש הממשלה ושר האוצר הפולני גרבסקי הטיל מיסים כבדים על בני המעמד הבינוני, ויהודים רבים שהיו בני מעמד זה, ויכלו להרשות לעצמם להגר, היגרו מפולין.

יהודים רבים היגרו לארה”ב, ולמרות שלמשפחת שלסקי היו קרובים בארה”ב, גדליהו ומשפחתו בחרו לעלות לארץ ישראל, רכשו אדמה וקבעו את מקום מושבם בכפר סבא, ברחוב תל-חי.

גדליהו, כמו מרבית היהודים בפולין, היה אדם דתי. בכפר סבא הוא נהג לעמוד מדי פעם בפני התיבה בבית הכנסת, כשליח הציבור. לעת זקנה, מחלת עיניים ממנה הוא סבל, גרמה לו לאבד את ראייתו. ולמרות אובדן הראייה הוא המשיך לעמוד בפני התיבה כשליח ציבור, ולומר את התפילות מהזיכרון.

כאשר אני למדתי לקראת הבר-מצווה שלי, המלמד שלי, צבי ווינגרטן עליו השלום, נהג לספר לי כיצד הוא, בתור ילד, עמד ביום הכיפורים יחד עם חבריו והביט בהערצה בסבא גדליהו, שזכר בעל-פה את כל תפילות יום הכיפורים.

אני גדלתי בבית חילוני. סבי שמר מסורת והיה אדם דתי, אבל בית הורי היה חילוני. ויחד עם זאת ספגתי בבית הורי את ערכי הכבוד לדת, לתרבות, למסורת, להיסטוריה ולערכים היהודים. כך גם אני גידלתי את ילדי.

כפר-סבא מעולם לא הייתה ישוב דתי, אבל בתקופה שבה אני גדלתי בכפר סבא הייתה זו עיר שחיו בה תושבים שכיבדו את דתם, תרבותם, מסורת עמם ואת ההיסטוריה היהודית, שמקנה לנו זכות לחזור ולחיות בארץ אבותינו.

גדליהו ולאה שלסקי
גדליהו ולאה שלסקי
גדליהו לאה חיים ודוד שלסקי
גדליהו לאה חיים ודוד שלסקי

הזמנים השתנו, ובימים אלו יש תושבים בכפר סבא, חברים במפלגת מר”צ, שרוצים למנוע מיהודים דתיים להיכנס לעיר כפר סבא.  מודעות שפורסמו על שלטי חוצות בעיר, שמבטיחות שלכפר סבא יהודים דתיים לא יכנסו, מזכירות ימים אפלים של פוגרומים, אנטישמיות ורדיפת יהודים בארצות אחרות.

התושבים, שקוראים למנוע כניסת יהודים דתיים לכפר סבא, מתהדרים בצביעות רבה באמונתם העמוקה בחופש, בשוויון, בזכויות אדם ובדמוקרטיה. אלא שהאמונה שלהם סלקטיבית. חופש הביטוי שלהם הוא רק לדעות שתואמות את השקפת עולמם; השוויון וזכויות האדם ניתנים על פי אמונתם רק למי שחושב כמוהם; ולדמוקרטיה שלהם כללים המשרתים את האינטרסים שלהם בלבד.

אלו שרוצים למנוע כניסת יהודים דתיים לכפר סבא, אלו שבועטים ברגל גסה בתרבות היהודית, במסורת ובהיסטוריה של העם היהודי, כיצד הם יצדיקו את זכותם לחיות בכפר סבא, שחלקים ממנה, כמו קניון G, נבנו על אדמות כפר סבא הערבית, שתושביה ברחו ממנה עם קום המדינה בשנת 1948?

את האנטישמיות, שפשטה בארץ ומאיימת להרוס את המדינה, חייבים לעצור ולסלק מהמרחב הציבורי.