גדי שלסקי – דברים שרשמתי לעצמי

עריצות פקידי הממשל בישראל – רישום ציוד רפואי

זוכרים את הפאניקה שהייתה בתקשורת לפני מספר חודשים עם דיווחים על מחסור בערכות אפידורל בחדרי הלידה של בתי החולים?

כעת מתבררת הסיבה לכך. בגיליונו מיום 9 בפברואר 2023 מדווח העיתון “ישראל היום”, כי זמן ההמתנה לאישור של ציוד רפואי על-ידי משרד הבריאות זינק לחצי שנה, וכתוצאה מכך יש מחסור בציוד רפואי, שגורם לביטול תורים לניתוחים ולכאוס במערכת הבריאות.

מסתבר, שבכדי לשווק ציוד רפואי בישראל צריך לרשום אותו במשרד הבריאות באגף שנקרא אמ”ר – אביזרים ומכשירים רפואיים. אלא שבאגף זה יש מחסור בכוח אדם, ולמנהל האגף, שהתפטר בדיוק לפני שנה, טרם נמצא מחליף.

חדר ניתוח. צילום: Getty Images - מתוך אתר ישראל היום
צילום: Getty Images - מתוך אתר ישראל היום

איגוד לשכות המסחר פנה בתלונה למנכ”ל משרד הבריאות והתריע על הידרדרות משמעותית בתפקוד אגף אמ”ר. “באגף יש כאוס ושיתוק, חוסר זמינות והיעדר תקשורת עם החברות”, נכתב בתלונה. “ההתארכות גורמת נזקים כבדים, לרבות קשיי יבוא, חוסר בזמינות מלאים של ציוד רפואי, צורך בהשמדת מלאים, עיכוב בהשקת טכנולוגיות חדשות ועוד”.

יותר מכך, תהליך רישום הציוד הרפואי במשרד הבריאות מייקר את מחירו של הציוד הרפואי, היות והתהליך מורכב, ודורש מיומנות רבה או סיוע מקצועי מצד חברות, שזה תחום התמחותן. אין זה מספיק לרשום את הציוד פעם אחת, ומעת לעת נדרש חידוש תקופתי, לפי הנחיות משרד הבריאות.

הליך הרישום כולל איסוף מסמכים רבים מהיצרן ומהיבואן, והגשתם לאמ”ר. לעתים משרד הבריאות מבקש לקבל חומר משלים, ובכלל זה תעודות איכות של היצרן לכל אצווה של מוצר, תעודות בדיקה ממכוני הסמכה בחו”ל או בארץ, נתונים עסקיים שונים, ונתונים משלימים לצורך סיווג המוצר הרפואי. רק בתום בדיקה ארוכה ומדוקדקת מוענק אישור משרד הבריאות לציוד הרפואי.

ההליך המורכב והמסובך דורש מיומנות מקצועית והכרות מעמיקה עם הנהלים ותהליכי רגולציה. מדובר בנהלים מדוקדקים המורכבים מרגולציה קפדנית הכוללת עשרות סעיפים, ומעידה באחד הסעיפים עלולה לעצור את קבלת האישור ולעכב את שיווק המוצר בחודשים ארוכים.

זו דוגמא נוספת לסרבול הבירוקרטי, שיצרו פקידי הממשל בסיוע גורמים משפטיים, שמשפיעים על יוקר המחייה בארץ, על איכות החיים ובמקרה הנדון גם על בריאות התושבים.  אין זה המקום היחיד שבו עריצות פקידי הממשל והסרבול הבירוקרטי משפיעים על חיינו. הוצאה או חידוש דרכון הפכו למשימה בלתי אפשרית. קבלת אישורי בנייה אורכת שנים. אישור מוצרי מזון חדשים או קווי יצור למוצרי מזון נמשך זמן רב, ולא אחת נתקל בסירוב רק בגלל בורותם של הפקידים בטכנולוגיות מזון חדשות.

אחת המשימות החשובות המוטלות על ממשלת ישראל החדשה היא פישוט ההליכים, סילוק הסרבול הבירוקרטי, והסרת החסמים המשפטיים המעורבים בכל תחום של חיינו.

תפקיד משרדי הממשלה, בין היתר, הוא לדאוג לאיכות המזון, לאיכות הציוד הרפואי ולאיכות מוצרים רבים אחרים המשווקים בארץ. אבל משרדי הממשלה אינם יכולים להוות חסם, ואינם יכולים להיות גורם למחסור או למחירים גבוהים, בגלל חוסר יעילות.