גדי שלסקי – דברים שרשמתי לעצמי

מדוע נדרשת רפורמה במערכת המשפט?

יש הרבה סיבות מדוע נדרשים רפורמה ושינוי במערכת המשפט. אחת מהן היא הליברליזם הפרוגרסיבי, שנשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, טיפח ופיתח במערכת המשפט.

ב־30 השנים האחרונות עברנו מהפכה – מדמוקרטיה לדמוקרטיה ליברלית אירופית. בחסות משפטית נעשה סוג של שינוי ערכים לכיוון ליברליזם פרוגרסיבי”, אומרת יוכי גנסין, מבכירות משרד המשפטים, בראיון שמתפרסם במוסף של “ישראל היום”.

גנסין, ששימשה למעלה משלושים שנים פרקליטה במחלקת הבג”צים בפרקליטות המדינה, מסבירה את טענתה עם דוגמא מפסילת חוק המסתננים שלוש פעמים בבג”ץ. בשתי הפעמים הראשונות הייתה זו גנסין, שייצגה את המדינה בבג”ץ, והגנה על החוק.

בית המשפט ראה לנגד עיניו רק את הזכות לחירות של המסתננים, ולא את האינטרס של תושבי דרום תל אביב, ששילמו את המחיר הכבד” אומרת גנסין.

אבל לא רק תושבי דרום תל אביב משלמים את המחיר הכבד, והחלטת בג”ץ נוגעת לכלל הציבור בישראל, כפי שגנסין מסבירה: “המסתננים לא משלמים ביטוח בריאות. כשמסתננת יולדת היא לא משלמת לאיכילוב, וכך הציבור משלם”.

בית המשפט לא הסכים לצרף את תושבי דרום תל אביב לעתירות. גנסין מספרת בראיון, שהיא הייתה פה לתושבי דרום תל אביב, הציגה בפני בית המשפט מה עובר עליהם. תארה את הפגיעה בביטחון האישי, ואת הפגיעה בכבוד האדם שלהם.

פתאום אין זכויות נגזרות מכבוד האדם וחירותו?” אומרת גנסין. “לאנשים האלה אין אף אחד – אין להם את המוקד לפליטים ולמהגרים, או את האגודה לזכויות את האזרח, את תושבי דרום תל אביב אף אחד לא מייצג. הפגיעה בהם לא קיבלה מספיק משקל בבית המשפט”.

תושבים מפגינים בדרום תל אביב נגד החלטת בג"ץ. צילום: יריב כץ מאתר ynet
תושבים מפגינים בדרום תל אביב נגד החלטת בג"ץ. צילום: יריב כץ מאתר ynet